nedjelja, 21. srpnja 2024.

Vijesti

Image

Održane dvije javne rasprave s ciljem predstavljanja prezentacije rezultata evaluacije provedbenog okvira integracijske migracijske politike u Republici Hrvatskoj

15. studenog 2017.


Dana 08.11.2017. u prostorijama Kuće Europe, Zagreb, A. Cesarca 4., održana je druga javna rasprava s ciljem prezentacije rezultata evaluacije provedbenog okvira integracijske migracijske politike u Republici Hrvatskoj s početkom u 10:00 na kojoj je sudjelovalo 60 predstavnika ministarstava, javnih ustanova i institucija te civilnog sektora.  Prva javna rasprava na kojoj je sudjelovalo 59 osoba je održana u Ruijeci 27.10.2017.

Cilj javnih rasprava je bio predstaviti rezultate evaluacije provedbenog okvira integracijske migracijske politike u Republici Hrvatskoj. Informacije su prikupljene od više od šezdeset osoba koje su sudjelovale u intervjuima i u fokusnim skupinama u Zagrebu, Kutini, Rijeci i Splitu te su analizirane u kontekstu postojećih dokumenata i mehanizama u EU i u Hrvatskoj. Saznanja iz evaluacije će pomoći u definiranju budućih strategija te u učinkovitom planiranju i provedbi aktivnosti kako bi sredstva namijenjena integraciji bila utrošena na što je moguće bolji način, a napori brojnih institucija, inicijativa i pojedinaca dali što je moguće bolje rezultate i za pojedince kojima su ti napori usmjereni i za hrvatsko društvo u cjelini.

Raspravu u Zagrebu je otvorio gospodin Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH. On je izjavio kako je integracija izbjeglica postala ključna u diskursu koji je uslijedio nakon izbijanja izbjegličke krize  2015. godine, kada je više od milijun ljudi napustilo svoje domove u ratom zahvaćenim područjima Bliskog istoka i Afrike, te stupilo na Europsko tlo. Prema službenim podacima MUP-a iste godine u Hrvatsku je ušlo 658.068 izbjeglica. Također je izdvojio da je zaključno s listopadom 2017. godine, međunarodna zaštita priznata za ukupno 388 osoba.

Molimo pričekajte...