petak, 20. svibnja 2022.

Vijesti

Image

Platforma Dunavski kompas

22. siječnja 2021.


Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina potpisao je 11. svibnja 2020. godine Ugovor o prijenosu hrvatskog nacionalnog poglavlja Dunavski kompas. Dunavski kompas je internetska platforma izrađena u sklopu projekta DRIM - Danube Region Information Platform for Economic Integration of Migrants, financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenata za pretpristupnu pomoć II u okviru Interreg program Danube Transnational Programme. Projekt je u razdoblju od 2017. do lipnja 2019. godine vodio Znanstveno istraživački centar Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, dok ga je u Hrvatskoj provodio Centar za mirovne studije sa strateškim partnerom Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Potpisivanjem Ugovora Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina preuzeo je obvezu uređivanja i ažuriranja sadržaja platforme Dunavski kompas.

Platforma Dunavski kompas izrađena je kako bi migrantima olakšala ekonomsku i društvenu integraciju u društvo u koje su pristigli. Dunavski kompas pokriva sva važna životna područja: dolazak i boravak, rad, učenje jezika, obrazovanje, svakodnevni život i zdravlje te nudi pregled svih važnih prava i mogućnosti. Osim što je centralno mjesto za sva integracijska pitanja, koje mogu koristiti migranti, ali i institucije i organizacije koje se u svakodnevnom radu susreću s njima, Dunavski kompas služi i za promicanje europske mobilnosti. Platforma kao alat nije važan samo za strance koji dolaze u naše društvo, već je i velika pomoć onima koji trebaju informacije kako se vratiti u Hrvatsku, kao i Hrvatima koji se privremeno ili stalno nalaze u nekoj od partnerskih zemalja dunavske regije. Naime, Hrvatska nije jedina zemlja koja nudi ovu platformu, već su tu i druge zemlje dunavske regije, pa je tako ista struktura poglavlja i informacija dostupna i za Sloveniju, Austriju, Njemačku, Češku, Slovačku, Mađarsku i Srbiju.

Hrvatska verzija Dunavskog kompasa donosi sadržaj dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku te jezicima najzastupljenijim među izbjegličkom populacijom koja se u svakodnevici susreće s jezičnim barijerama – arapskom, perzijskom i urduu. Sadržaj platforme ažurira se dva puta godišnje, a u ažuriranju sudjeluju i tijela državne uprave i javnih ustanova. Platforma je dostupna na sljedećoj poveznici: http://hr.danubecompass.org/?lang=hr

Uređivanje i ažuriranje sadržaja platforme Dunavski kompas provodi se u okviru Projekta „INCLuDE“ – Međuresorna suradnja u osnaživanju državljana trećih zemalja sufinanciranog sredstvima Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) Europske unije. Više o samom projektu možete naći na poveznici: https://pravamanjina.gov.hr/?id=938&pregled=1&datum=Wed%20Feb%2005%202020%2014:02:54%20GMT+0100%20(srednjoeuropsko%20standardno%20vrijeme)

Molimo pričekajte...